Tunnelvisie: Een inkijkje in sleufloze technieken

“Dit boekje is een toegankelijke inleiding op sleufloze technieken voor de aanleg van kabel- en leiding infrastructuur die in de loop der jaren zijn ontwikkeld en in Nederland steeds meer toepassing vinden”.

Aldus emeritus-hoogleraar ondergronds bouwen prof. ir Johan W. Bosch.

Sleufloze technieken is een relatief jong, uitdagend vakgebied. Zo’n zestig jaar geleden worden in Nederland voor de Gasunie voor het eerst open front- en raketboringen toegepast. Al snel volgen andere exploitanten van leidingen en kabels.

Als variant op ‘opereren zonder snijden’ in de medische wereld kan je zeggen dat het vak ‘opereren zonder opengraven’ echt volop in ontwikkeling is. Ik beschouw het als een voorrecht om mijn bijdrage daaraan te kunnen leveren en vind het belangrijk om met iedereen die betrokken is bij de ondergrondse infrastructuur, de stand van de techniek in ons boeiende vakgebied te delen.

Vanuit die gedachte heb ik dit boekje samengesteld. U vindt hierin informatie over de verschillende ‘moderne tunnelgraaftechnieken’ en wanneer deze worden toegepast. Uw feedback blijft van harte welkom.

Wilt u het gehele handboek lezen?

Vul het onderstaande formulier in en ontvang kosteloos een digitaal of fysiek handboek t.w.v. €25,00.

    Klik om het boek te openen